Σελίδα 1 από 4

DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 5:32 pm
από Jazzman
Πριν από έξι μήνες ξεκίνησα φτιάχνοντας τον πρώτο μου υγραντήρα. Ένα μικρό jar με καμιά 15αριά πούρα τουρλού (Κουβανέζικα + NC). 6 μήνες μετά βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση χώρου έχοντας ήδη τέσσερα 3λιτρα jars, ένα Gastronom και έναν 50αρι επιτραπέζιο όλα λίγο πολύ τίγκα.

Επειδή η συλλογή μεγαλώνει (χωρίς σταματημό :o ), δε θέλω να καταλήξω να παίζω ντόμινο με τα jars, ψάχνω μια πιο “τακτοποιημένη” λύση όπου ενδεχομένως να τα έχω όλα μαζεμένα και παράλληλα να τα προστατεύσω και από τη ζέστη του καλοκαιριού που έρχεται.

Με μια έρευνα που έκανα μου αρέσουν 2 λύσεις:
1. Το φορητό ψυγείο τύπου cooler – Coolidor
Εικόνα
2. Συντηρητής κρασιών ελαφρώς τροποποιημένος – Winedor
Εικόνα

To Coolidor μου αρέσει γιατί είναι οικονομικό, το χτίζω με gastronom και πουροκούτια, κοτσάρω μέσα Boveda και άντε γεια. Τα αρνητικά όμως είναι: i. η διατήρηση της θερμοκρασίας (δε νομίζω ότι θα αντιδράσει καλά όταν ανέβει το θερμόμετρο), ii. το αισθητικό κομμάτι (Μπορώ να επιβιώσω).
Σε περίπτωση τέτοιας επιλογής θα πάω μάλλον σε ένα Igloo marine, τα έχω δοκιμάσει στο ψάρεμα και είναι μπόμπα.

Το Winedor σκοράρει ψηλά στο αισθητικό κομμάτι (για ευνόητους λόγους), έχει αρκετά καλό χώρο και μπορεί να διατηρήσει θερμοκρασία τους θερινούς μήνες ενώ το χειμώνα μπορώ απλά να μην το έχω στην πρίζα. Στα αρνητικά είναι: i. το κόστος και ii. ενδεχομένως κάποια μικρο-μοντιφιά που πρέπει να κάνω με ανεμιστηράκι για τη διανομή της υγρασίας.
Ακριβή λύση (μεγάλο μέγεθος) https://www.kotsovolos.gr/site/househol ... ccv150skeu
Λιγότερο ακριβή λύση (μικρότερο μέγεθος) https://www.skroutz.gr/s/17114709/Cecot ... ystal.html

Να διευκρινήσω ότι δεν έχω τις γνώσεις του Fairlight ώστε να κάνω δραματικές αλλαγές όπως έκανε στο Freezador, ως εκ τούτου ψάψνω κάτι σχετικά έτοιμο.

Άρα, η ερώτησή μου στην κοινότητα είναι Winedor, Coolidor ή κάτι άλλο; Εννοείται ότι αν κάνω κάπου λάθος στα παραπάνω μου το λέτε.

Ευχαριστώ

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 6:54 pm
από Fairlight
Ναι Βλάση γιατί αν υπήρχε έτοιμη λύση με λογικό μέγεθος, απόδοση και κόστος ο fairlight δεν θα την έπαιρνε και θα επέλεγε να κάνει το σαλόνι του Κόσοβο για 3 μήνες :lol: :lol:

Η πιο απλή λύση είναι να πάρεις όντως ένα coolidor, να βάλεις μέσα τα κουτάκια σου, να κάνεις και τον Σταυρό σου όταν χτυπάει 30αρια και να λήξει εκεί το θέμα.

Η επόμενη καλή λύση και κοντά στο 'έτοιμο' είναι να πάρεις όντως έναν συντηρητή κρασιών. Για να το κάνεις σωστά όμως πρέπει να υπάρχουν 2 προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να έχει συμπιεστή και να μην είναι θερμοδυναμικό σαν αυτά που έβαλες. Ο δεύτερος είναι ότι τα κουτιά σου και τα πούρα θα πρέπει να είναι σε απομονωμένο περιβάλλον, δηλαδή ταπερ ή χοντρές σακούλες. Αν κάνεις αυτά τα 2 θα έχεις αρκετά καλό αποτέλεσμα.

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 6:57 pm
από Mixalis81
Βλάση ο συντηρητής κρασιών κατά τη γνώμη μου είναι πεταμένα λεφτά...
Αν σκέφτεσαι να αποθηκεύσεις κούτες ή στικς τουλάχιστον μέσα σε κούτες 2 είναι οι λύσεις:
1)Το coolidor που προανέφερες...
2) Μεγάλο τάπερ που να κλείνει αεροστεγώς απαραίτητα...από 40lt και πάνω.. Το τάπερ είναι οικονομικό, το πολύ 30-40 ευρώ για ένα 60λτ ή 70lt...Κρατάει υγρασία καρφί...Μπορείς να αποθηκεύσεις και κούτες και στικς και να τα έχεις όλα τακτοποιημενα...Με Boveda και ξενοιαζεις!
Λίγο πολύ αυτές οι λύσεις έχουν προαναφερθει αν θυμάμαι καλά και σε άλλο τοπικ.
Πολλοί από δω μέσα δουλεύουν και τις δύο επιλογές που σου έδωσα κυρίως για αποθήκευση κουτιών ;)
Όσον αφορά τη θερμοκρασία εδώ δε μπορείς να κάνεις και πολλά! Η θα έχεις το coolidor και το ταπερ σε δωμάτιο που χτυπάει το aircontiton η αν έχεις κάποιο υπόγειο όπου η θερμοκρασία το καλοκαίρι συνήθως δεν ξεπερνά τους 23 βαθμούς...

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 7:00 pm
από Fairlight
Και όμως ο συντηρητής δεν είναι ακριβώς πεταμένα λεφτά. Μπορεί να είναι πολύ καλή λύση για κάποιον που δεν θέλει να μπλέξει πολύ. Το πρόβλημα είναι οτι οι συντηρητές που πληρούν τις προδιαγραφές πάνε πάνω από 1000ευρώ.

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 7:08 pm
από Mixalis81
Ναι, ίσως δε το έθεσα σωστά...
Πολύ ακριβή επιλογή ο συντηρητής, όταν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με 50 ευρώ το πολυ, για ένα μεγάλο και επαρκές τάπερ....και κάνα 150αρι για ένα καλό ψυγείο...Τα υπόλοιπα λεφτά επενδύονται σε πούρα :D

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 7:09 pm
από Jazzman
Fairlight έγραψε:
Δευ Απρ 01, 2019 6:54 pm
Ναι Βλάση γιατί αν υπήρχε έτοιμη λύση με λογικό μέγεθος, απόδοση και κόστος ο fairlight δεν θα την έπαιρνε και θα επέλεγε να κάνει το σαλόνι του Κόσοβο για 3 μήνες :lol: :lol:
Ρε φίλε δεν ξέρω τι βίτσια έχει ο καθένας :D :D :lol: :lol: :lol: Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση, να ρωτήσω όμως κάτι, ο συμπιεστής δε θα αφαιρέσει όλη την υγρασία από το θάλαμο όσο ψύχεται; Φαντάζομαι γι αυτό λές για τάπερ και χοντρές σακούλες μέσα στο συντηρητή.
Mixalis81 έγραψε:
Δευ Απρ 01, 2019 6:57 pm
Όσον αφορά τη θερμοκρασία εδώ δε μπορείς να κάνεις και πολλά! Η θα έχεις το coolidor και το ταπερ σε δωμάτιο που χτυπάει το aircontiton η αν έχεις κάποιο υπόγειο όπου η θερμοκρασία το καλοκαίρι συνήθως δεν ξεπερνά τους 23 βαθμούς...
Μιχάλη καλησπέρα, αν δεν είχα τη σκέψη με τη θερμοκρασία θα προχώραγα κατευθείαν με τη λύση του coolidor.

Πάντως, αν το budget για ένα καλό συντηρητή είναι >1000€ δεν υπάρχει καν κουβέντα. Τα αγοράζω όλα πούρα και χτίζω ένα δωμάτιο με jars ή ταπερ 8-)

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 8:59 pm
από Fairlight
Jazzman έγραψε:
Δευ Απρ 01, 2019 7:09 pm
να ρωτήσω όμως κάτι, ο συμπιεστής δε θα αφαιρέσει όλη την υγρασία από το θάλαμο όσο ψύχεται; Φαντάζομαι γι αυτό λές για τάπερ και χοντρές σακούλες μέσα στο συντηρητή.
Θα την αφαιρέσει ναι. Η για να το θέσω σωστά, θα την αυξήσει αρκετά σε ένα σημείο και θα την μειώσει πολύ σε ένα άλλο. Μην έχει ψευδαισθήσεις όμως ότι αυτό δεν θα γίνει με peltrier. Είναι μύθος.

Επίσης Βλάση, δεν έχεις τροποποιήσει ψυγεία στο παρελθόν για τις μπύρες? Πως κάνεις σωστή ζύμωση, cold crush και αυτά που κάνετε (και δεν τα γνωρίζω). Αν ναι, η διαδικασία με τα πούρα δεν αλλάζει πολύ.

Διαφορετικά Coolidor. Φθηνή και δοκιμασμένη λύση. Και μην χολοσκάς να βρεις κάνα καλό. Όλα τεράστια ταπερ με μόνωση είναι.

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 9:30 pm
από Jazzman
Fairlight έγραψε:
Δευ Απρ 01, 2019 8:59 pm
Επίσης Βλάση, δεν έχεις τροποποιήσει ψυγεία στο παρελθόν για τις μπύρες? Πως κάνεις σωστή ζύμωση, cold crush και αυτά που κάνετε (και δεν τα γνωρίζω). Αν ναι, η διαδικασία με τα πούρα δεν αλλάζει πολύ.
Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα την οποία αν έχεις όρεξη θα στην κάνω από κοντά γιατί εδώ κινδυνεύουμε με κείμενα σεντόνια. Αυτό μόνο που θα σου πω είναι ότι το cold crush σε οικιακό επίπεδο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ανέφικτο. Το σημαντικότερο είναι ότι το 99% των ζύθων που κάνουμε brew στο σπίτι είναι ale - ακόμα και οι lager - και ο λόγος είναι οι αφρόζυμες μαγιές ale που χρησιμοποιούμε. Έτσι, ζυμώνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 18-21C, ακόμα όμως και σε αυτό το εύρος πρέπει να έχεις σχετικά σταθερή θερμοκρασία. Το cold crush απαιτεί θερμοκρασίες 2-4C και σίγουρα άλλες μαγιές. Υπάρχει κόσμος που το κάνει αλλά είναι λίγοι και ακολουθούν εντελώς άλλη διαδικασία από εμένα.
Έχω μοντάρει μια φορά ψυγείο - παλιό μικρό - με σκοπό να κρατάει σταθερή θερμοκρασία approx. 19C ώστε να κάνουμε ζυμώσεις καλοκαίρι. Η χωρητικότητα ήταν κάδος 30L. Ήταν μανιτζέβελη διαδικασία και είχα σοβαρή βοήθεια, σε αυτή τη φάση δε μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο.
Τα υπόλοιπα από κοντά αν το κάνεις κέφι :)
Fairlight έγραψε:
Δευ Απρ 01, 2019 8:59 pm
Διαφορετικά Coolidor. Φθηνή και δοκιμασμένη λύση. Και μην χολοσκάς να βρεις κάνα καλό. Όλα τεράστια ταπερ με μόνωση είναι.
Done, μου φαίνεται είναι η καλύτερη λύση. Υπάρχει πρόταση για λίτρα;

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 01, 2019 9:42 pm
από Fairlight
Προτείνω 120lt. Για αρχή.

Re: DIY Humidor Part II – Η Εξέλιξη

Δημοσιεύτηκε: Τρί Απρ 02, 2019 9:28 am
από alexandros
καλα ενα χαλασμενο ψυγειο σπιτιου δεν μπορεις να βρεις?
εγω το δικο μου που ειναι κλαση ΑΑΑ no frost και δουλευει το αγορασα μεταχειρο 50ε
1.40μ υψος


εχει βγαλει ενα ψυγειο -μαλλον για πεταμα- ενας στην πολυκατοικια που μενω. αμα θελεις να τον ρωτησω